Idag lördag har jag en debattartikel i Smålands Dagblad (och eventuellt andra tidningar, har inte haft möjlighet att kolla upp det) som understryker en av de frågor som jag – och även Lars Adaktusson – sätter högt upp på agendan inför EU-valet. Det handlar om vikten av att stå upp för världens hårdast förföljda grupp: de kristna. Många bäckar små kan skapa ett tryck som vänder förtryck i frihet. Låt oss hjälpas åt att göra vår lilla del för detta mål i valet imorgon.
EU – försvara förföljda kristna!
Nyligen hade jag förmånen att delta i en minnesmanifestation i östra Turkiet på årsdagen av när tre kristna män tillfångatogs och brutalt torterades till döds för sin tro. Vid männens gravar förkunnades ett budskap om kärlek och försoning, men samtidigt en stark oro över de kristnas utsatta roll i samhället – inte minst mot bakgrund av att gärningsmännen som greps på brottsplatsen tidigare i år släpptes ur häktet utan att ha blivit dömda.
Från Nigeria hör vi nyheter om hur över tvåhundra kristna skolflickor kidnappats och hålls som fångar av den islamistiska terrorrörelsen Boko Haram i uttalad avsikt att utsätta dem för tvångsgifte och tvångskonvertering. Landets regering är alltför svag för att kunna stoppa brottslingarna. Och från Syrien och Irak fortsätter flyktingströmmarna av människor som tvingats bort från sina hem och sina rötter för sin kristna tro. Uppräkningen kan fortsätta.
Sådana här mänskliga tragedier sker just nu – 2014. Kristna är världens i särklass mest förföljda grupp. 80% av världens fall av religionsförföljelse drabbar kristna. Det är kanske svårt att tro när man följer det offentliga samtalet i Sverige, som verkar lida av missuppfattningen att kristendomen är ett västerländskt projekt och en del av överheten. Verkligheten är dock en annan. Kristendomen är en rörelse från Mellanöstern, som idag är växer starkast i Asien, Afrika och Sydamerika. Och dess anhängare diskrimineras, fängslas, hotas och mördas i vår värld – varje dag.
Som kandidat till EU-parlamentet vill jag se att EU sätter skyddet av kristna högre upp på agendan. Inga förhandlingar om EU-medlemskap med Turkiet är tänkbara förrän de infört verklig frihet för kristna att öppet utöva och förkunna sin tro. EU behöver också mycket tydligare förmedla ett tryck på de 139 länder som förnekar sina kristna invånare det skydd och den religionsfrihet som garanteras i FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna.
Sverige och EU gör väl i att acceptera i Storbritanniens muslimska civilminister Sayeeda Wars slutsats att förföljelsen av världens kristna utgör en global kris som vi gemensamt måste ta oss an. Inte i första hand för att de utsatta är kristna. Inte heller trots att de är kristna. Utan för att de är medmänniskor. Det uppdraget är värt att ta på våra axlar, både i Sverige och i Bryssel.
Per Ewert, Forserum
Kandidat till EU-parlamentet (KD)
Lämna ett svar