Börjar idag som krönikör i Världen Idag

Börjar idag som krönikör i Världen Idag

Dåså, här kommer då ytterligare en nyhet från skrivarstugan! Jag har idag den stora förmånen att börja som fast krönikör på tidningen Världen Idag. Som krönikör kan man vara något ledigare och personlig i skrivsättet än när man skriver ledare, så¨som jag gjorde i somras. Den här första gången blev det dock en alldeles opersonlig text i form av en utrikesanalys av hur framförallt Egypten hanterar hotet från den militanta islamismen. Deras exempel in interssant, inte minst mot bakgrund av att deras land faktiskt prövat på ganska exakt ett år under islamistiskt styre, en ledning som folket efter historiens kanske största demonstration till slut avsatte. President al-Sisis tal på nyårsdagen har blivit mycket uppmärksammat runtom i världen, men däremot inte alls mycket speglat här i Sverige. Här ett kort utdrag ur texten:

“(…) I Egypten höll president al-Sisi på årets första dag ett uppmärksammat tal just på Al-Azaruniversitetet. Han gick då med kraft emot den militanta islamismen och beklagade djupt att den muslimska världen på grund av dessa betraktas som en källa till död och skräck i resten av världen. Han uppmanade alla muslimska imamer att överge hatets och våldets retorik, och utmanade världens alla muslimer att gå emot dessa extremister, och gemensamt ställa sig upp och säga: “Inte i vårt namn, och inte i Allahs namn!”

Al-Sisis mod överraskade många, inte minst mot bakgrund av tidigare president Anwar Sadat som mördades av muslimska extremister för att ha slutit fred med Israel. (…)”

Hela texten kan läsas i papperstidningen, samt här på nätet hos Världen Idag.