Idag går tredje delen i min artikelserie i Världen Idag om Nutidsmänniskan och religionerna. Denna gång går vi igenom de panteistiska världsreligionerna, vilkas budskap även vi i Sverige har att ta ställning till. Något av det jag anknyter till är hur vi i vår del av världen ofta får oss till dels en västerländskt anpassad version av hinduism och buddhism, som på flera punkter avviker från de mer ortodoxa versioner som finns i religionernas asiatiska hem. Detta gäller inte minst den tibetanska buddhismens högste ledare Dalai Lama:
“(…) I sin ungdom förkunnade Dalai Lama en traditionell och strikt buddhism, men har med åren lagt om till en allmän västerländsk nyandlighet där svårtillgängliga inslag i Buddhas lära har tvättats bort och ersatts av mer lättsmälta tongångar.
Hinduismen och framförallt buddhismen har därmed fått olika ansikten i väst och i öst. De ”förvästligade” versionerna innehåller flera inslag som västerlänningar upplever positivt, som ett hopp om en positiv människosyn och en ny återfödelse efter döden. Religionernas grundbudskap i öst är dock ett annat. Människan är här enbart resultatet av tidigare livs karma, bara en av alla delar i den andliga verkligheten. Återfödelsens kretslopp är dessutom inget gott, utan tvärtom en hemsk förbannelse. I öst finns inom dessa religioner dessutom en intolerant sida, och religionsförföljelse mot kristna och muslimer förekommer på flera håll. (…)”
Hela artikeln finner du i papperseditionen av Världen Idag.
Lämna ett svar