I tid och rum hos Sherlock

I tid och rum hos Sherlock

Påsken ligger tidigt i år – detsamma gäller då även askonsdagen. Redan i nästa vecka inleds fastan.

För mig är fasteperioden alltid en tid som jag värdesätter mycket. I år blir den lite extra speciell, eftersom det är just under de 40 dagarna mellana askonsdag och påskdag som Sherlock Holmes och hans vänner gör sin undersökande resa genom det nutida England i jakt på lösningen på Fallet med den tomma graven.

För dig som vill få ett litet smakprov på boken och dess upplägg bjuder förlaget och undertecknad på ett fritt provkapitel i boken, det som behandlar frågan om huruvida vi kan vara övertygade om att Jesus verkligen avled på korset. Den frågan är naturligtvis bärande för hela resten av resonemanget. Om inget lik finns att hantera, har vi heller ingen uppståndelse att tala om.

I det här kapitlet, som är det femte i boken, har Sherlock just genomfört några tämligen omskakande experiment nere i källarvåningen i en byggnad nära Victoria Station, och han och John är på väg med tunnelbanan tillbaka till Baker Street. En av de intressanta sakerna med att skriva en apologetisk roman av det här slaget är för övrigt att så långt det går försöka ge en geografiskt och miljömässigt korrekt beskrivning av de miljöer i London med omnejd som våra vänner besöker under resans gång. Vilka växter och vilka fåglar förekommer vid vilken tid under tidig vår? Var står solen om man promenerar längs den och den gatan? Vilka saker kan man tänkas passera vid en promenad genom den och den parken? Vid vilken järnvägsstation kliver man av om man ska åka till den och den platsen? Det här finliret kanske tar lite tid och möda, men åtminstone för mig som författare med faiblesse för Holmes-berättelserna känner jag något av en moralisk plikt att se till att de här detaljerna som de flesta läsare säkert bara glider över ändå blir så rätt som möjligt.

Kanske känner du som läsare också igen dig i de miljöer som beskrivs. Jag har själv varit ett flertal gånger i London, och känner mig alldeles väldigt hemtam i storstaden, men nu var det flera år sedan sist jag var där. Förhoppningsvis blir det snart anledning att göra ett besök där igen. För dig som känner Londonmiljöerna från egna besök eller på annat sätt kanske även du känner igen dig i de geografiska beskrivningarna, som förhoppningsvis ger en extra krydda åt berättelsen och detektivens jakten på svar.

Men just nu som smygtitt inför fastetiden är du alltså välkommen att studera det kapitel där Sherlock metodiskt går igenom bevisläget kring Jesu död på korset. Det är definitivt ingen trevlig händelse som beskrivs. Men det är en nödvändig första nyckel för att i nästa skede börja arbetet med att lösa mysteriet med den spårlöst försvunna kroppen.

Lämna ett svar