Idag ny artikel – nyateismen

Idag ny artikel – nyateismen

Idag onsdag går den andra artikeln i min serie “Nutidsmänniskan och religionerna” i Världen Idag, denna gång med temat nyateismen. Ett utdrag finns nedan, för hela texten rekommenderas papperstidningen.

Ikväll var jag även med som intervjugäst för att tala om “Guldet blev till sand” i Frälsningsarméns lokalteveprogram, finns även på nätet via Bambuser. Jag dyker in i sammanhanget vid ca 26 minuter, beklagar det dåliga ljudet vid några passager.

Här följer några reflektioner ur dagens artikel kring den nyateistiska rörelsens roll i samtalet kring religion och livsåskådning idag. De citerade tankarna kanske är provocerande för några läsare, men jag tror likväl att det ligger något i dem:

“(…) Det finns ett antal tecken på att den nyateistiska rörelsen troligen passerat sin zenit. För cirka fem år sedan publicerade flera skarpa och uppmärksammade böcker till attack mot både Gud och religion, exempelvis Hitchens ”Du store Gud” och Dawkins ”Illusionen om Gud”. Sedan dess har Hitchens avlidit i cancer, och andra förkunnare börjar nå en ålder då de så smått börjar varva ner; Dawkins är idag 72 år. År 2012 minskade Förbundet Humanisterna för första gången i medlemsantal, och inom rörelsen uppstod även öppna konflikter mellan dem som hellre vill värna allmänna humanistiska värden och dem som vill fortsätta en kraftfull religionskritik.

Huvudriktningen bland nyateisterna har dock valt den religionskritiska linjen, och lagt tonvikten på att motarbeta religiösa inslag i samhället. Man kan samtidigt notera att den pågående debatten har gett en mjukare ton hos vissa ateistiska förkunnare. Flera gudsförnekare medger också att de i realiteten snarare är agnostiker än rena ateister. Parallellt med ateismens tänkta segertåg ser vi också en utveckling där tidigare gudsförnekare övergett sin tidigare tro och med hänvisning till vetenskapen, moralen eller personliga upplevelser har övergått till en kristen tro. (…)”

Lämna ett svar