Kristna värden Europas och Sveriges framtid

Kristna värden Europas och Sveriges framtid

Jag är tillsammans med 1300 andra kristdemokrater på kommundagar och inofficiell valupptakt till EU-valet i Göteborg. Det har varit en grymt inspirerande dag och framförallt kväll, och det är med stora förhoppningar jag ser fram emot den kommande valrörelsen.

Jag klistrar här nedan in en text jag hade i lokaltidningen i veckan. Och för att förtydliga: nej – jag avser inte att under det närmaste halvåret smalna av mig själv till att enbart bli partipolitisk företrädare. Men politiken är en av de arenor där vi kan förändra samhället. Och att då kunna göra det utifrån kristna värden är sannerligen något värt att kämpa för. Och det vill jag efter bästa förmåga och tillsammans med andra fortsätta göra.

I förra veckan firade Kristdemokraterna 50 år som parti, och kommande helg firas detta högtidligt vid partiets kommundagar i Göteborg. Partiets grundande kom som effekten av en stark frustration över söndrade familjer och värden i samhället, och en medveten strävan att återvinna det som gått förlorat i vänsterns och högerns radikalism.

Även på kontinenten såg man tidigt efter det andra världskriget att de kristna värdena var nödvändiga för att bygga upp Europa igen för att kunna stå emot nazismens och kommunismens diktatoriska system, och kristdemokraterna Adenauer, Gasperi och Schuman blev centralgestalter i att skapa fröet till det som skulle bli EU.

Kristdemokraterna i Sverige är nu sedan över 20 år ett etablerat riksdagsparti och har – ibland i opinionsmässig motvind – varit en representant för de små gemenskaperna och för djupare värden än bara kronor och ören. Andra ideologier och opinionsvindar kan blåsa förbi och över, men värden som prövats och utvecklats genom flera tusen år håller även när onda vindar blåser.

Vårt land och vår kontinent plågas idag inte längre främst av ekonomisk fattigdom, utan mer av en galopperande materialism och hyperindividualism som krymper människan till något mindre än hon är. Den kristdemokratiska gruppen är än idag den klart största i Europaparlamentet, och jag är övertygad om att de värden som Kristdemokraterna vilar på fortsatt är den bästa vägvisaren för Europa och Sverige även imorgon.

Lämna ett svar