Sorg varvas med glädje

Sorg varvas med glädje

Den senaste veckan har – som det ofta är här i livet – varit en blandning av sorg och glädje. Terrordådet i Orlando skakade om världen, även om orsakerna till massmordet nog inte kan anses ha varit så enkla som de mediala och politiska reaktionerna har gjort gällande. Jag tog upp denna svåra, men ganska viktiga fråga i fredagens ledare i Världen Idag.

“Det som framkommit är snarare sådana tecken som ofta kännetecknar amerikanska massmördare. Utanförskap, våldsbenägenhet, svårigheter med sociala eller sexuella relationer, samt en stegvis radikalisering i hemlighet. Och därefter ett klimax där gärningsmannen avslutar allt i dödlig katastrof på en plats där han känt sig missförstådd eller förskjuten. Vissa sådana terrorister har på senare år bekänt sig till islamistiska terrorgrupper, andra har det inte.

Vi har alltså i nuläget ingen egentlig information om motiv eller om mördaren ville angripa en utpekad grupp eller inte. Det låg något ovärdigt över dem som inom mindre än ett dygn använde tragedin till att lyfta fram sig själva och sin politiska agenda, alltifrån Donald Trump till motsatta sidans hbtq-lobbyister.”

Det politiska efterspelet där olika politiska ledare har velat plocka poänger på terrorhandlingen i Orlando kan i bästa fall beskrivas som förenklat, men flera skulle nog använda hårdare ord än så. “Hellre eftertanke än snabba svar” som jag skriver i rubriken.

Samma vecka har jag fått åtminstone ett glädjande besked. En amerikansk agentfirma hörde av sig och tyckte att Sherlockboken var mycket intressant, och denna vecka har vi skrivit på ett kontrakt för att de ska ta över rättigheterna att försöka sälja in bokprojektet utomlands.

DSC_0013

Det är naturligtvis en väldigt stor uppmuntran för mig som författare. Jag lade ett antal månader på att översätta boken till engelska, och tänkte som Heidenstam att man hellre får lyss till en sträng som brast än att aldrig spänna en båge. Med det här samarbetet vågar jag ha lite mer tro att det här projektet kanske kan bära längre än något bokprojekt jag tidigare publicerat. Men vi är fortfarande i läget att det kan bli jättebra, det kan bli inget. Men du som är intresserad av verkligt stora mysterier, ta gärna chansen att ta del av Sherlockboken på svenska.

Och förresten: det är ju också lite symptomatiskt. Även fallet med den tomma graven inleddes ju i död och bottenlös sorg, men vände på tredje dagen i historiens största triumf. Döden var och är ett stort mörker, en fasansfull fiende. Men till och med den fienden kunde genomlysas av det stora ljuset. Det är ett hopp för oss också idag.

 

Lämna ett svar