Tid att stärka stödet till de mest förföljda bland förföljda

Tid att stärka stödet till de mest förföljda bland förföljda

Igår kväll var jag på en givande förläsning på Kungsporten Akademi om islam, dess budskap och roll i världen, samt vilket förhållningssätt vi som kristna bör ha mot muslimer. Föreläsaren hade flera goda poänger om hur troende kristna egentligen har fler anknytningspunkter med muslimer än med sekulariserade svenskar. Det var viktiga påminnelser. Men samtidigt fanns vetskapen om den fruktansvärda förföljelse som kristna i Egypten, Syrien, Pakistan etc utsätts för av militanta muslimer någonstans i bakhuvudet.

Till sist var det en invandrad irakisk kristen kvinna som inte kunde hålla sig längre. Hon ropade ut sin förtvivlan över hur kyrkor bränns, kristna mördas eller skräms bort från de områden där den kristna tron rotade sig redan under de första årkhundradena efter Kristus. Föreläsaren svarade klokt att de militanta knappast är i majoritet bland muslimer och att vi bör söka nå dem som inte hatar. Men samtidigt är situationen mycket, mycket allvarlig.

Sakta, sakta verkar det börja gå upp för människor även i vårt land att det finns en grupp människor som är den mest förföljda i världen, en förföljelse som trots detta under lång tid har tigits ihjäl i Sverige. Kristna har under lång tid lidit stor förföljelse i främst kommunistiska och muslimska länder, men detta har nu på senare tid växt till något alldeles, allldeles fruktansvärt.

“Det pågår en utrensning av kristna” säger Markus Birro i Expressen och citeras över nätet. Nu planeras manifestationer, ministrar engageras. Situationen är ytterst allvarlig. Vi som möjigen får utstå lite nedlåtande kommentarer eller larviga kommentarer om att vi inte bör få inneha vissa tjänster på grund av vår tro har nu möjlighet att förstärka vårt stöd till en grupp som utsätts för dagliga övergrepp och svår förföljelse endast på grund av att de bekänner Jesus som Herre.

“Jag tror att om det blir ett starkt engagemang i det svenska samhället för detta så underlättar det även för den svenska regeringen att agera”, säger samfundsminister Stefan Attefall. Låt oss ta honom på orden.

Lämna ett svar