Utblick över en osäker värld

Utblick över en osäker värld

Under tiden de svenska helgerna fortgår ungefär som vanligt (med undantag för gränsövergångarna mellan Danmark och Sverige) går den stora världen utanför vidare in i ett ovisst 2016. Jag passar på att göra lite internationella analyserande utblickar i mina senaste opinionstexter.

Det sista inlägget jag skrev på Världen Idags Opinionsblogg före jul handlade om Saudiarabiens metod att med oljepriset som vapen försöka slå ut konkurrenter som Iran. Konfliktnivån har nu i det nya året ökat avsevärt, till klart farligare nivåer, inte bara för de två inblandade länderna, utan för hela regionen. Jag tar idag på Opinionsbloggen upp situationen med schackspelet (med persiskt ursprung) som liknelse.

I det stora landet i väster vet vi mer exakt vad som kommer att utspela sig när till hösten. Det enda vi inte vet är förstås vem som kommer att väljas till Förenta Staternas president. Vi som är lagda åt det politiknördiga hållet sitter och kliar oss i huvudet över de utifrån sett svårbegripliga framgångarna för Donald Trump i opinionsmätningarna. Frågan är när verkligheten kommer att komma ikapp den amerikanska väljarkåren, och de inser vartåt nomineringarna är på väg att barka hän. På ledarsidan i Välden Idag skriver jag:

“Ett stalltips är att det republikanska partikonventet i juli skulle kunna stå utan någon kandidat som nått egen majoritet. För att slippa släppa fram Trump är det inte otänkbart att partiet i stället gör upp om en mer mittenorienterad och därmed mer valbar kandidat som Jeb Bush eller Chris Christie, eller – kanske allra troligast – Marco Rubio.”

Hur det här slutar vet vi förstås inte förrän betydligt längre in i 2016. Your guess is as good as mine.

Lämna ett svar