Bill Gates tvingar mig att revidera bok?

Bill Gates tvingar mig att revidera bok?

Jag funderar på om jag inte måste lägga in en revideringsorder på Guldet blev till sand? I boken har jag ett kapitel som handlar om hur en människa växer till verklig rikedom genom att vara utgivande och generös. Som exempel använde jag Bill Gates, som skänker bort sisådär alltihop av sin svindlande förmögenhet på drygt 500 miljarder kronor.

I texten nämner jag att Microsoft-grundaren inte tycks göra det av strikt religiösa hänsyn, och jag beskriver Gates som varken ateist eller gudstroende, utan agnostiker. Men eventuellt kanske det börjar bli dags att revidera den stämpeln på världens störste filantrop. I en ny intervju säger han sig inte rakt ut har tagit steget till tydligt gudstroende (de stegen går sällan med jättekliv och storslagna ord), men uppger att han och hans fru och givarpartner Melinda går i en katolsk kyrka och ser de religiösa moraliska systemen som oerhört viktiga. På frågan om sin egen inställning svarar Gates i originalintervjun i Christian Post: “I think it makes sense to believe in God”

Exakt var Bill Gates behöver vi kanske inte veta. Men det känns gott att han inte som så många andra stängt dörren för att världen kanske är något större än man vågat tänka. Han hänvisar också till skapelsens förunderliga skönhet som ett skäl att tänka sig större förklaringsmodeller än bara slumpen. “But the mystery and the beauty of the world is overwhelmingly amazing, and there’s no scientific explanation of how it came about. To say that it was generated by random numbers, that does seem, you know, sort of an uncharitable view [laughs].”

Så nej, jag låter nog inte revidera min bok ännu, utan låter Bill Gates fortsätta ostörd på sin resa. Var den slutar vet kanske inte ens han själv. Men ett nyfiket sökande är alltid en sund grundhållning. Tror åtminstone jag.

Lämna ett svar