Ledare om fotbolls-VM idag

Ledare om fotbolls-VM idag

Idag onsdag kväll sitter jag och skriver på en ledare till fredagen, men tar en snabb avstickare och lägger ut en länk till dagens ledarartikel med rubriken “När Kristus får vaka också över fotbolls-VM”, som (vilket uppmärksamma bloggläsare väl gissade) handlar just om avslutningen av fotbolls-VM. Temat handlar dels om VM som skyltfönster för både vinnare och arrangörer, men försöker också visa på hur individer och kollektiv kan reagera på en så kapital genomklappning som Brasilien genomgick i semifinal och bronsmatch. Ett kort utdrag (hela texten finns hos Världen Idag):

Ofta är det dock just när en människa eller ett kollektiv faller ner i en oväntad svacka som hennes framtid avgörs. Brasiliens backjätte David Luiz sammanfattade efter förnedringen mot Tyskland: ”Det har varit en väldigt ledsam kväll. Men samtidigt har det varit en stor lärdom.” Och kanske var det hans personliga livsval som hjälpte honom att sätta förlusten i rätt perspektiv. Efter varje seger tidigare i turneringen kunde man se David Luiz falla ner på knä i mittcirkeln och tillbe Gud. Och efter förlusterna i semifinal och bronsmatch gjorde han exakt samma sak.

Fotboll må vara stort, men det finns sådant som är större. Den som kan gå igenom både en seger och en smärtsam förlust med bibehållen karaktär kan gå vidare i livet stärkt, och kanske även något ödmjukare.

På fredag blir det hårdare bullar, vågar jag nog utlova.

Lämna ett svar