Morgonen gryr

Morgonen gryr

När Jesus fällde orden “Det är fullbordat” och gav upp andan föll mörkret över världen. På mer än ett sätt. Alla de förhoppningar som hans anhängare hade haft om Guds rikes ankomst grusades. På ett dygn hade framtidstron och hoppet fallit sönder till ett mörker så kompakt att vi svårligen kan inse dess djup.

Vi vet ju att korsfästelsen inte är det sista kapitlet i evangelierna. Vi vet att livet under natten mellan lördag och söndag kommer att segra över döden. Vi vet att evangelierna följs av Apostlagärningarna, kristendomens födelse och dess exempellösa tillväxt över världen. Men Jesu efterföljare hade inte läst evangelierna. De kunde omöjligen se fyra böcker med titeln “glädjebudskap” skrivas över de händelser som efter korsfästelsen inte kunde beskrivas som annat än djupaste tragedi.

2016-03-26

 

Orden “Morgonen gryr” är rubriken på det sista kapitlet i Sherlock – fallet med den tomma graven. Jag har de senaste dagarna fått ett antal positiva tillrop att personer sett mig i tidningen, men jag insåg inte förrän idag att en text där jag presenterar de rent historiska fakta som ligger till grund för budskapet om uppståndelsen var införd i onsdagens Världen Idag. Läs den gärna i papperstidningen.

Påskdagsmorgonens upptäckt av den tommna graven måste ges en hållbar förklaring. Det har varit en fascinerande vandring att få genomföra en sådan undersökning genom den store Sherlock Holmes ögon. Fakta kräver sin förklaring – och när alla alternativ har gåtts igenom står endast en trovärdig förklaringsmodell kvar.

Känslan av att ha fått uppleva det bedövande ljus som slog in i världen på påskdagens morgon kan vi aldrig förstå utan att förstå hur svarta timmarna mellan korset och söndagsmorgonen måste ha tett sig för lärjungarna. På påskdagens morgon förvandlades världen för alltid. Kristus är uppstånden – han är sannerligen uppstånden!

Lämna ett svar