När ljuset bryter igenom

När ljuset bryter igenom

Den här tiden på året är inte vidare lätt att uthärda. Åtminstone för den som är liten och sitter och längtar efter att dan-före-dan-före-dan-före-dan-före…räkningen ska komma i mål nån gång. Eller för den som har svårt att förlika sig med vintermörkret som i stora delar av Sverige bara är höstrusk och låååånga nätter korta dagar och mörkt mörkt mörkt.

Alla de här känslorna sammanfattas i det teologiska budskapet att mörker och ondska övertäcker jorden, något som blivit alldeles väldigt uppenbart just i år, där fruktansvärda terrorgrupper i land efter land kidnappar, torterar och mördar vem som helst som ställer sig i vägen för deras plan på världsherravälde.

Men natten kommer inte att segra. Mörkret är inte evigt.  Varje söndag tänder även sekulariserade svenskar ytterligare ett ljus som vittnar om att julen närmar sig med sitt budskap om att det sanna ljuset en natt för tvåtusen år sedan steg in i världen för att lysa upp och till slut fullständigt besgra mörkret.

Idag var jag med i Forserums kyrka, där våra barn hade skolavslutning. (Jodå, det gick alldeles utmärkt att ha en samtidigt öppen och värdig samling i skolans regi med kyrkan som värd.) Prästen, en vikarierande pensionerad sådan, höll ett förträffligt anförande om julens budskap. I rollen som en av herdarna på ålderns höst berättade han om hur han som ung fick uppleva mötet med den nyfödde som sades vara Frälsaren. Men sen en påsk tycktes allt gå helt på tok. Den tänkte Messias spikades upp på ett kors och dog.

Men så berättade herden om det fantastiska – att på den tredje dagen blev Jesus från Nasaret uppväckt från de döda. Livet övervann döden. Och just i det ögonblicket prästen yttrade orden om uppståndelsen skedde något förunderligt rent fysiskt i lokalen. Decembermolnen utanför makade sig plötsligt undan, och solen från söder slog på en enda sekund med all sin strålglans in genom fönstren, varpå kyrkorummet förvandlades från dunkel till ett hav av värme och ljus.

Stjärnorna på himlen ser vi allra bäst vid de tillfällen när det är alldeles mörkt runtomkring. Ljuset lyser i mörkret, och mörkret har inte övervunnit det. Det var julens budskapet den där natten för tvåtusen år sedan. Det är julens budskap för oss idag 2014. Det finns tillfällen när vi kan se det där ljuset extra starkt. Det är då vi ska försöka fånga det så att det kan lysa för oss också under dagar som kommer.