Nyhetsflöde

Nyhetsflöde

Att skriva ledare till papperstidning i den moderna snabbrörliga världen är inte alltid enkelt. Torsdag före lunch skickade jag in min ledartext till Världen Idag, utan att helt säkert veta hur läget skulle vara när tidningen kom i brevlådorna vid samma tid ett dygn senare. Temat i fredagens ledare var greklandskrisen, ett drama som spelas upp gång efter gång, hela tiden med känslan av att nu är det allvar, nu är landet bara dagar från statsbankrutt. Och varje gång tycks förhandlarna i sista minuten lyckas hitta en väg att stappla sig vidare. TIll slut är jag rädd att många nyhetskonsumenter anar vargen kommer-syndromet och stänger av.

Det vore dock synd i sammanhanget, den här gången är det dock – kanske! – allvar också på riktigt. Och just av den anledningen kände jag en viss oro att förhandlingarna kanske skulle råka gå i mål under dygnet mellan inlämning och tidningsankomst, vilket i så fall skulle hinna göra min text åtminstone en aning inaktuell. Men samtidigt anade jag nog att klockan nog kommer att behöva ticka över fem i tolv innan det är dags för deal eller no deal. Men – som jag underströk i dagens ledare – oavsett vilken slutlösningen blir på den nu aktuella kristen, står både Grekland och euron inför mycket svåra utmaningar oavsett utgång av nuvarande krisläge.

Det som varken jag eller övriga världsmedborgare, åtminstone alla vi som inte ingår i islamistiska terrorrörelser,  kunde ana var att greklandsdramatiken under fredagen skulle överflyglas av terrorattacker mot flera länder. Jodå, världen är en oförutsägbar plats. Det enda som tycks vara möjligt att förutspå är att det även idag och troligen även imorgon kommer att finnas människor och grupper i vår värld för vilka ändamålet verkar helga alla tillgängliga medel – grupper som saknar all respekt för individen och för människolivet.

Så nej, världen kan inte slå sig till ro även om Grekland får låna nya pengar och lyckas lösa sina ekonomiska åtaganden nästa vecka. Det finns mer arbete att göra i världen. Mycket mer.

Lämna ett svar