O-rolig sommarläsning

O-rolig sommarläsning

image

Såhär när sommarsolen äntligen behagar visa sig o-roar jag mig med att plöja Beevors mastodontverk om andra världskriget. I övrigt går dagarna åt till praktiska göromål och tid med barnen, under tiden övriga potentater flockas i Almedalen. Claphaminstutet har två intressanta seminarier också i år, men jag ägnar även detta året åt familjen.

Men Beevors mångsidiga sammanfattning har svårt att lämna mig trots att solen nu börjar titta fram över landet. Läser samtidigt nyhetsrapporter om hur ryska stridsplan avfyrat facklor mot svenskt militärflyg, Grekland idag står på randen till ekonomisk katastrof, för att inte nämna flodvågen av rapporter om Islamiska statens avskyvärda handlingar (det känns för obehagligt att länka till) och ambition till världsherravälde.

Det är nog tänkbart att det blir en ledartext med en historisk jämförelse från min penna någon gång här framöver. När vi ställer uppväxlingen till historiens värsta krig vid sidan av läget och utvecklingen i världen just idag och jämför dessa två historiska skeenden börjar hjärtat att bulta oroväckande fort. Vad har vi lärt oss?

Lämna ett svar