Presenterar ny undervisningsserie om tron i Sverige idag

Presenterar ny undervisningsserie om tron i Sverige idag

Skärmklipp 2015-09-29 15.47.32

 

Då tror jag att jag har fått ordning på det tekniska, så att jag kan skriva om en satsning som jag blir både imponerad och kanske också aningen generad av. Bilden ovan är en skärmdump från en illustrerad film som finns hos organisationen Norea Sverige. Ifjol var jag hos dem och spelade in en undervisningsserie utifrån min senaste bok Till vem skulle vi gå? som är en guide till det religiösa och ibland anti-religiösa landskapet i Sverige idag, hur vi kan förstå det och hur vi kan kommunicera den kristna tron i vår tid.

Sedan dess har de låtit en tecknare illustrera de inspelade avsnitten, och jag ser nu att han har gjort ett fantastiskt snyggt arbete. Jag tror inte jag kan påminna mig att någon har lagt så mycket tid på att förmedla ett budskap som jag skrivit om. Och det gör mig en liten aning generad, men förstås också ganska hedrad.

Jag tror att det finns en viktig poäng i att granska både andra religioner och även den materialistiska grundsyn som avvisar alla religioner som falska. Alla förkunnar de nämligen en världsbild med vissa sanningsanspråk som kan diskuteras, värderas och accepteras eller avvisas. Problemet är inte en öppen diskussion kring olika världsbilder, utan den postmoderna inställning där sanningsanspråk i sig avvisas eller förklaras som utslag av maktanspråk eller liknande. Det är när en sådan hållning förkunnas som människor förnekas möjligheten att faktiskt närma sig världens religioner och livsåskådningar och de anspråk som de faktiskt gör.

Min ståndpunkt är att den kristna tron har en hållbar grund som håller både för hjärtat och hjärnan, medan alternativa världsbilder saknar en sådan hållbar grund. Vi har all anledning att undersöka och försöka förstå grundvalarna i såväl den kristna, bibliska världsbilden som de övriga världsbilder som kämpar om uppmärksamheten på livsåskådningarnas marknadstorg. För det är först när vi skakar rejält på en viss trosåskådning som vi ser om den håller för en prövning eller inte.

Undervisningsserien Till vem skulle vi gå? släpps inte förrän i november, men det går alltså redan nu att titta på första avsnittet i serien på Norea Sveriges hemsida och även förhandsbeställa serien. Kanske är det något som ni skulle vilja använda i er hemgrupp eller liknande. Jag tycker hursomhelst att illustratören har lyckats mycket väl i att med teckningen som verktyg medverka till att förmedla budskapet i boken. Hoppas att ord och bild ska kunna samverka till insikt, fördjupning och inspiration.

Lämna ett svar