Redo för föreläsningsturné “För livet i tiden”

Redo för föreläsningsturné “För livet i tiden”

Vi sitter med familjen och tittar på programmet “Svenska hjältar” på teve. Människor gör avkall på bekvämlighet, utsätter sig för risker och stora ansträngningar. Varför gör de så? Jag tror det beror på att vi alla har ett litet frö av hjältemod på insidan. En invärtes vetskap om att en medmänniskas liv och värdighet är så mycket viktigare att kämpa för än att benhårt hålla fast vid vår egen ombonade tillvaro. Och det blev ett så fint exempel på de små spröda nunnorna från Alsike kloster, som vigt sina liv åt att göra tjänst inför Gud genom att betjäna sina medmänniskor.

Samtidigt som de här ljusen lyser både här och var, vet vi dessvärre också att vi lever i en tid och en kultur som alltför ofta istället är kall och hård, en tid där en medmänniskas värdighet och rätt till liv får ge vika för den starkares eller hela samhällets bekvämlighet eller ekonomiska kalkyler. Därför behövs det en stark och varm motrörelse.

På söndag, tredje advent infaller det som sedan år 2000 kallas “Livets söndag”, till försvar för varje enskild människa. I samband med denna dag ger tidningen Världen Idag denna fredag ut magasinet För livet i tiden med fokus på just dessa frågor. Ta gärna del av (den förhoppningsvis fungerande) bläddringsbara versionen här nedan.

I anslutning till det här magasinet har jag också fått den hedrande förfrågan att göra en föreläsningsturné på det angivna temat – För livet i tiden. Målet med dessa föreläsningar är att belysa de områden i samhället idag där människans liv och värdighet hotas i livets början, i livets slut och i andra delar av livsvägen där den enskilde människan är utsatt och hotad. Målet är att ge ett perspektiv över vad som gått snett i både andra och vår egen kultur där människovärdet hamnat på undantag, men målet är framför allt att ge konkreta verktyg för hur enskilda och församlingar kan träda upp och i små och stora sammanhang och vara sådana hjältar som står upp för och räddar liv.

För inspirerande artiklar i detta ämne, plus en intervju med undertecknad om tankarna kring denna tänkta föreläsningsturné, läs gärna i magasinet nedan. För församlingar, skolor och andra organisationer som är intresserade av ett besök – välkommen att höra av dig, företrädesvis via e-post: mail[snabel-a]perewert.se
Om det blir en liten eller stor turnésväng? Ja, det beror helt och hållet på vilket intresse den här satsningen får. Så om du tycker detta är ett angeläget ärende i Sverige idag, låt oss ta varandras händer och samverka För livet – i tiden.