Så skriver man inte, Irving!

Så skriver man inte, Irving!

Jag brukar som jag nämnt tidigare i görligaste mån undvika att (åtminstone här på bloggen) ge mig in i inomkyrkliga diskussioner eller ta del i hårda ordväxlingar debattörer emellan. Idag kände jag dock en så stark moralisk upprördhet att jag kände att jag vill markera.

Det tycks ha förekommit personinriktade angrepp på blivande ärkebiskopen. Elisabeth Sandlund gör i dagens ledare i Dagen en som vanligt förtjänstfull argumentation kring dels det orättfärdiga i att använda personangrepp eller hat, men dels också det berättigade i att likväl komma med en tydlig saklig kritik mot hennes “dunbolsterteologi” (vilket väl nu har blivit ett etablerat begrepp).

En annan röst som – utan samma problematisering av själva budskapet – tar avstånd från hatiska påhopp är (vänsterpolitiska och ibland även något kristet inriktade) tankesmedjan och hemsidan Dagens Seglora. Rätt i sak, men kontrasten blir fullständigt ohållbar när samma smedjas frontfigur Mattias Irving i nästa skede går ut med en bloggpost med rubriken Därför hatar vi Birro. (Efter kraftig kritik har han ändrat rubrikformuleringen, men länkadressen står kvar med samma rubricering.)

Jag är ledsen, jag brukar försöka samtala med var och en, oavsett om de håller med mig eller inte. Men jag ser det som fullkomligt orimligt att försöka föra ett fruktbart och lyssnande samtal med den som uttrycker sig på ovanstående sätt om någon vars åsikt eller eventuellt uttryckssätt man av en eller annan anledning inte håller med om. Jag är van att åka på lite verbala käftsmällar lite då och då, och försöker efter bästa förmåga låta bli att svara med samma mynt. Men att försöka fortsätta samtala med en person eller grupp som uttalar sig med så nedsättande och direkt hatiskt om en medmänniska…? Sorry, där upphör åtminstone för mig möjligheterna till samtal, likaså möjligheten att betrakta en sådan mobbare som en seriös deltagare i det offentliga samtalet.

Att efter sådana här påhopp försöka bli tagen på allvar i ett avståndstagande av näthat när man själv är en av dem som kastar både först och störst sten? Nej tack, Seglora, det här var väldigt långt över gränsen.

Lämna ett svar