Skriver ledarartikel om Ukraina idag

Skriver ledarartikel om Ukraina idag

Ukraina

Historien är och förblir en god läromästare att både förskräckas och inspireras av. Kanske tycker några läsare att jag är överdrivet tjatig med att så ofta vilja göra historiska tillbakablickar utifrån nutidens händelser. Men det är bara genom att titta oss bakåt som vi får perspektiv och förståelse av såväl större händelser som oss själva som enskilda personer. När vi ser tillbaka på tidigare generationers modiga och kloka beslut, men också deras fega och mindre kloka sådana, får vi ledtrådar till hur vi själva ska agera på det större och det mindre planet.

Nu under de närmaste veckorna hoppar jag in ett antal gånger som ledarskribent på Världen Idag, och idag gör jag en historisk jämförelse mellan det möte som hölls i helgen i München, där världens ledare samlades för att försöka finna en väg att stoppa Rysslands interventioner i östra och södra Ukraina, och det mer kända möte i samma stad 1938, där världens ledare också samlades i ett liknande syfte. Med den skillnaden att den gången gällde det Nazitysklands ambitioner att ta över bit för bit av Tjeckoslovakien.

Det är så lätt att de verkligt allvarliga samtidsfrågorna susar oss förbi i den flod av intryck som dagligen strömmar över oss. Ukrainas framtid är dock just en sådan ytterst allvarlig fråga, där priset för att låta den susa förbi är högt, och kan bli än högre. Jag skriver:

“Det positiva i dag är att de demokratiska ländernas ledare inte låter sig luras av Putins undanglidande manövrar. Ryssland måste hållas ansvarigt för sitt agerande i Ukraina, och trycket mot Putin kan inte släppas efter. Idag onsdag möts nyckelspelarna i Minsk för ett sista försök att nå en förhandlingslösning. Den enda vägen för den fria världens ledare är att tydligt men eftertänksamt fortsätta ett skarpt tryck mot Moskva.

Om detta tryck främst ska vara militärt – som USA:s kongress vill, eller ekonomiskt – som Angela Merkel vill, är en delikat fråga. De ekonomiska sanktionerna biter hårt, och skadar nu allvarligt Rysslands ekonomi och styrka. Samtidigt är det svårt att stillatigande se hur ryska vapen skjuter sönder en självständig stat. Läxan från 1938 lär oss att en härskare med målsättningen att underkuva sina grannar inte kan stoppas enbart via förhandlingar.”

Hela texten kan läsas hos Världen Idag.

 

Lämna ett svar