Skriver med socialdemokrat som respons på Jimmie Åkessons besök

Skriver med socialdemokrat som respons på Jimmie Åkessons besök

Idag tisdag besöker Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson min hemort Forserum för att hålla valtal. Nej, jag har inte för avsikt att gå dit. Och offentliga motdemonstrationer har en förmåga att slå tillbaka och inte leda ge riktigt god frukt. Så jag valde istället att skriva en text till lokaltidningen där jag skriver under med en lokal socialdemokrat för att visa att vi på båda sidor om blockgränsen ställer oss kritiska till SD:s populistiska syn på politik. Om jag skulle gynna sossarna med att skriva tillsammans med en socialdemokrat så må det vara hänt, jag sticker inte under stol med att jag gärna ser att några av de missnöjda socialdemokratiska väljare som gått till Sverigedemokraterna får gå tillbaka igen. Jag ser det som mer angeläget att vår hemort inte blir ett fäste för missnöje, populism och främlingsfientlighet.

Och – för att ytterligare förtydliga: Att jag ställer mig kritisk till SD innebär inte på något sätt att jag skulle blunda för den fruktansvärda islamistiska terror som just nu vill fördärva världen. Det är nog väl bekant för varje bloggläsare. Men jag tycker att denna fruktansvärda rörelse ska bemötas på ett tydligt men också ansvarstagande sätt. Inte ett sätt som viftar varningsflagg men samtidigt stänger dörren framför näsan för exempelvis de assyriska kristna som just nu lider helvetets kval och säger att de inte är välkomna hit. Jag tycker Göran Hägglund täckte ämnet bra i sitt sommartal i Ullared härom dagen, läs gärna det. Här följer texten i tidningen idag:

För ett öppet Forserum och Sverige

På tisdagen besöker Jimmie Åkesson Forserum, som i lokaltidningen beskrivs som ett ”starkt SD-fäste”. Från båda sidor om blockgränsen är vi bekymrade över att se den beskrivningen av vår hemort. Denna stämpel sätts främst genom att Sverigedemokraterna fick 22% av rösterna i det gångna EU-valet på vår ort. Till detta kan dock nämnas att 48% av de röstberättigade i Forserum inte gick och röstade alls. Och av de som röstade var det 78% som lade sin röst på ett helt annat parti än SD.

Sverigedemokraterna är ett populistiskt parti som levererar förenklade svar på framtidens utmaningar. På båda sidor om blockgränsen vill vi istället se ett Forserum och ett Sverige där både enskilda och politiker tar ett moget ansvar för framtidens stora utmaningar, men utan att förenkla verkligheten till att varje problem kan lösas genom att bara minska invandringen.

När människor förföljs och flyr från destruktiva ideologier i andra länder kan vi besluta oss för att motarbeta dessa ideologier, men samtidigt välja att vara en fristad för dem som förföljs. Där Jimmie Åkesson förytligar samtidens utmaningar och ställer människor från olika länder mot varandra tror vi mer om väljarna i Forserum och Sverige. Vi tror att även när vi har olika politisk grundsyn, så kan vi ändå enas kring att människor aldrig är ett problem, utan en resurs. Med den inställningen kan vi söka den bästa vägen för morgondagens samhälle och mota undan SD:s populistiska beskrivningar och lösningar. Visst klarar vi det – tillsammans?

Per Ewert, Forserum (KD)

Anders Fennsjö, Forserum (S)

Lämna ett svar