Surreal, but nice

Surreal, but nice

Kommer ni ihåg var repliken “Surreal, but nice” kommer ifrån? Precis – Notting Hill. Igår hade jag en lite liknande upplevelse. Ja, inte så att jag träffade en Hollywoodstjärna i bokhandeln. Men ändå.

Den här terminen undervisar jag några kurser på två olika gymnasieskolor, och blir därigenom lite gårdfarihandlare i samhällskunskap. Nice, but not that surreal. Igår hade jag lite material att utväxla med en av lärarna på den ena skolan, en ganska stor sådan, där man inte har någon överblick över vilka som är elever och lärare på skolan. Jag tittade in på hennes arbetsrum, varpå hennes kollega lyfte förvånat på ögonbrynen och sade: “Det var ju lite kul att du dök in här just nu. Vi jobbar just nu med dödshjälp i filosofikursen, och mina elever har en artikel som du har skrivit i läxa, och vi ska diskutera den tillsammans om tio minuter. Vill du titta in en stund och hälsa?”

Jag var precis klar med min lektion, så jag plockade ihop mitt material och tittade in. Surreal, but nice. Fast det var kanske mer eleverna som kände sig som Hugh Grant vid tillfället, lite generade blev de kanske att helt oförhappandes möta författaren till deras läxa just där och då… Nå, jag gjorde ingen längre föreläsning, men passade på att påminna om vikten av att skilja känslofrågor (Bör vi visa omsorg om vår medmänniska och i möjligaste mån hjälpa henne att slippa lida? Ja.) från principiella argument (Bör samhället inför en lag som ger sjukvården rätt att aktivt döda patienter?).

Eleverna hade också läst en artikel med motsatt ståndpunkt av Torbjörn Tännsjö. Jag såg inte som min uppgift att föra någon diskussion och undra vad eleverna tyckte i sakfrågan, men några uttryckte ändå att de höll med om den ståndpunkt jag framförde i artikeln. En kombination av saklighet och värme brukar ofta leda en bit på rätt väg i olika samhällsfrågor. Vi får alla försöka göra vår lilla del i att sprida budskapet om liv och människovärde, vi vet aldrig var det vi säger eller skriver till slut landar. En del kanske förkastas, men en del kan också falla i god jord och bli till nytta för nästa generation.

Lämna ett svar