Bara Gud kan hela Europa

Bara Gud kan hela Europa

slideshow 4

Är just nu i södra Polen i ett landskap som är så vackert som på bilden. Konferensen European Leadership Forum hålls dock i ett så otroligt stort hotellkomplex att det kan gå en hel dag utan att man hinner med ett jättepass av motion utan att ens gå utanför dörren.

Det här är en fantastiskt givande konferens, att få ta del av undervisning och individuella mentorssamtal och råd, samtidigt som konferensen ger en unik möjlighet att kunna nätverka med andra evangelikala ledare från runt om i Europa. Och säga vad man vill om amerikaner, men de är alldeles otroliga på att ge av sin tid och sina resurser för att hjälpa oss europeer att anordna den här konferensen. Utan de flera hundra frivilliga jämkare som kommer hit och betalar sin egen resa och konferensavgift för att hjälpa oss skulle konferensen aldrig kunna anordnas.

Jag kan inom parentes nämna att av alla amerikaner jag samtalat med om det politiska läget, i likhet med alla som uttalat sig från podiet, har varit unisona i sitt totala, generade och fullständiga avståndstagande från kandidat Trump. Jag har fortfarande inte talat med eller läst en enda inom den breda kristenheten som uttryckt en tendens till stöd för den förmodade republikanske kandidaten. Det tycker jag är ett mognadstecken så gott som något.

Något av det starkaste på en sådan här konferens är samtidigt att se hur länder och folkgrupper där det finns en spänning eller aktiv konflikt kan dela en djup och överlåten gemenskap med varandra. Igår kväll hade vi en gemenskapskväll för akademiker i olika länder, och smågruppen som jag hamnade i råkade bestå av undertecknad, en ryss, en ukrainare och en tjeck. I vetskap om den hårda tonen och den aktiva militära konflikten mellan de två länderna var det väldigt fint att se ryssen och ukrainaren samtala och be för varandra i gruppen. Människor kan sarga och kriga, men Gud hela också när konflikterna lett ner i avgrunden.

Minns hur tre kristna politiker från de krigshärjade länder samlades efter Andra världskriget och lade grunden till det som idag är EU, med inställningen att de totalitära system som lett till katastrofen skulle ersättas av en biblisk grundsyn på människan och samhället. Jag tror att även i framtiden så är det enbart Gud som i långa loppet kan göra Europa helt.

Lämna ett svar