Frukterna från en kultur utan ansvar eller moral

Frukterna från en kultur utan ansvar eller moral

Det är underligt med det där stora landet i väster – vissa influenser och diskussioner därfrån kan bli mastodontstora här hos oss, medan andra debatter som tar stor plats där svischar förbi oss i Sverige. Ibland kan man få känslan av att nyhetsvärderingen korrelerar ganska tydligt med den svenska journalistkårens (i jämförelse med väljarkåren mycket tydligt vänsterinriktade) ideologiska preferenser. Inslag som framställer svenska opinionsbildares egen grundsyn i dålig dager hamnar sällan högt i den svenska nyhetstoppen. Nyheter som däremot porträtterar amerikanska politiker eller händelser i en sämre dager letar sig däremot alltsom oftast fram i våra medier.

Den uppblossade diskussion om att något gått så snett kring amerikanska ungdomars “spring break” att vissa saker kanske måste göras om från grunden tangerar på ett sätt båda dessa motpoler. Ja, den framställer en bild av amerikansk ungdomskultur som är allt annat än smickrande. Men samtidigt ställer den svenska förmenta dygder som kapsejsad indivudualism/gränslös sexualisering/vettlös partykultur i en synnerligen dålig dager, sett till de konsekvenser denna häxbrygd fått i praktiken. Jag skriver på Opinionsbloggen om den här mycket obehagliga händelsen under det gångna lovet på en strand i Florida:

“Debatten går just nu hög i USA efter årets vårlov, ”spring break”, som vanligtvis utspelas med party och fylla på landets turistorter. Normalt också med åtföljande negativa konsekvenser. I år tycks den amerikanska allmänheten till slut ha fått nog efter offentliggörandet av en filmad gruppvåldtäkt som ägde mitt på stranden, mitt på dagen, mitt bland andra festande ungdomar. Alla såg. Ingen ingrep.”

För en kortare analys av orsakerna rekommenderas texten via länken ovan.

Av frukten känner man trädet. Kanske börjar tillräckligt många inse att de ruttna frukter som det här samtidskulturella trädet gett upphov till också pekar på att vissa företeelser i den nutida samhällsträdgården behöver ryckas upp med rötterna.

Lämna ett svar