Om profetens tjänst

Om profetens tjänst

Av föregående bloggpost drar man kanske lätt slutsatsen att jag just nu är inne i en intensiv arbetsfas. Det är en korrekt slutsats, vilket också gör att bloggandet är ett av de ting som får stå tillbaka en smula. Några gånger under de närmaste dagarna måste jag dock tilltvinga mig ett antal timmar bortavaro från skrivarstugan. Från onsdag till söndag har vi i Kungsportskyrkan en amerikansk gästtalare vid namn Marc Dupont. Han har varit i Sverige och vår församling tidigare, och har betytt mycket för mig och många andra.

De kommande dagarna kommer jag dock att behöva lyssna med lite andra öron än vanligt; jag ska försöka mig på att tolka några av hans föredrag och predikningar till svenska. Jag har tolkat vid några tillfällen förut, det är ett ganska krävande uppdrag i och med att de flesta som lyssnar förstår mycket väl vad talaren säger, och därmed också uppfattar när tolken missar. Man måste också hålla en konstant koncentration, vilket är svårare än man tror när en tanke lätt sticker iväg åt något håll.

Ett ämne som Dupont ska beröra i åtminstone ett föredrag handlar om profetens tjänst – utifrån Paulus undervisning om de fem tjänstegåvorna, varav “profet” är en. Just profetens tjänst är viktig i alla tider, inte minst i en tid som vår, när tongivande opinionsbildare gör allt för att riva upp alla fasta normer, hållpunkter och sanningar. Då behövs profetens röst som vågar tala mot tidsandan. Att lova positiva saker till alla och envar är ingen konst, det är inte ett tecken på en sann profet. Men att verkligen ha modet att tala sanning i skarp motvind, samtidigt som man kan bevara sitt eget hjärta och sin karaktär, det är en viktig gåva i en tid och en kultur som vår.

Det finns naturligtvis mycket mer att säga om profeten och dennes tjänst, men – som sagt – jag hinner inte mer just nu! Men känn er välkomna med på mötesserien, ni som bor i Huskvarna med omnejd. Jag tror den kommer att kunna betyda mycket för många.

Lämna ett svar